Wednesday, March 2, 2011

Cemekom...

Haizzzz...lamenye CN xmencoret kt cni kan....bz lor...smlm CN tarik oven baru sebijik,jenama Elba,xtau lah ok ke x...harap2 ok...mak CN cakap dia pkai oben butterfly jek,tp kt cni xtau la nak cari ktner,yg ada kt umah ni,masak kek,kompem tengah xmasak..menciiii....so simpan jelah yg tu,pkai bakar ayam jek...harap2 yg baru ni,xde masalah lg =)

ni lah oven yg baru tu...

Tadi mls nak masak nasik,jadi CN masak MEE KUOH(resipi terengganu yerkk) shedappnyer....nak resipi x?bley,CN boley bg,tp sebelum tu,CN bg tgk gbr dia eh : Tadaaaaa



Okay,bersiap sedia untuk cara-cara masak x???ok here it goes ; -

*  sebungkus mee(org tganu pggil mee kuning)heheheh
*  2 ulas bawang putih
*  10 ulas bawag merah kecik
*  isi ayam
*  sawi,lobak
*  lada hitam
*  sedikit kicap
*  perasa
*  asam limau
*air(dalam 3 cawan pun ok,kalau nampak cket, boleh tambah lg)
*telur 2 bijik(bergantung ada bpe org yg nak mkn tu,kang kalau ada yg xdpt telur,jeles plak kan..heheh)

Cara- cara :
1. tumbuk bawang putih,bawang merah,dan lada hitam
2. potong isi ayam,saiz ikot suka andalah, nk potong macam saiz nak wat sate tu pun ok,besar cket pun ok..(terpulang pada anda k)
3.potong sawi ngan lobak..Pun saiz ikot suka,,,alaaaa,mcm anda nak mask mee goreng tu lah..
4. Panaskan minyak,tumis bahan tumbuk tu sampai naik bau,lepas tu masukkan ayam,
5. kacau-kacau ayam dalam 2 minit,masukkan sayur mayur tu..
6. dah layu cket,masukkan air,bagi mendidih,masukkan perasa.
7. lepas tu masukkan mee kuning tu,,,kacau2 jgn lama sgt k,nanti mee kembang sgt,xsedap..
8. pastu masukkan telur..
9. masukkan kicap cket
10. tutup api,angkat
11. nak makan,boleh letakkan perahan asam limau ngn sos cili...
Sekian,SHEDAPPPPPP...SElamat mencuba.


K lah,CN pg dulu kay,nak sambung wat keje...nanti jumpe lagi yay.....daa..cemekom..mwah3..

No comments:

Post a Comment